5 найдавніших зображень Ісуса Христа – Наш вибір — інформаційний портал для українців у Польщі

5 найдавніших зображень Ісуса Христа

7 Січня 2019
5 найдавніших зображень Ісуса Христа

Який вигляд мав Христос насправді? Відповіді на це запитання ми не знаємо. Але можемо назвати найдавніші зображення, де представлено його постать. До Вашої уваги, 5 найстарших зображень Ісуса. Саме таким його уявляли перші християни… і не тільки.

Графіті Алексаменоса

christparody kolo

Як це не дивно, одне з найдавніших із досі знайдених зображень Ісуса є глузливим. Це — малюнок вирізаний на гіпсовій стіні поруч із Палатинським  пагорбом у Римі. Ми бачимо розп’яту людину з головою віслюка. З правого боку стоїть постать із піднесеною — ймовірно, у релігійному жесті — рукою. Підпис грецькою мовою говорить: “Αλεξαμενος ϲεβετε θεον” (Aleksamenos sebete theon), тобто “Алексаменос віддає честь богу”.

Цей малюнок було знайдено у 1857 році, а у 1870 році на стіні сусіднього будинку відкрито інший двомовний напис (грекою та латиною) “Aleksamenos fidelis”—”Алексаменос віруючий”. Важається, що це графіті є знущанням з Алексаменоса та його релігії.

Достименно невідомо дату створення цього малюнку: орієнтовний період між І та ІІІ сторіччям, адже саме тоді дуже часто євреїв та християн звинувачували у онолатрії (культі віслюка), а популярним методом висміювання опонентів було представлення їхнього учителя як постаті з головою віслюка.

Зцілення паралізованого

christ dura-europos-paralytic kolo

Найстарше відоме нам зображення Ісуса — представлення подій описаних у другому розділі Євангелії від св. Марка, тобто момент зцілення паралізованого.

Цей малюнок було знайдено на стіні баптистерію у церкві давнього та покинутого у 256 році міста Дура Європос, що на території Сирії. Датується приблизно 235 роком.

Добрий пастир

christ good_shepherd_02b_close kolo

Христос як добрий пастир, який несе на своїх плечах загублену вівцю — саме таке зображення Ісуса розміщене в катакомбах Св. Калліста, що є найстаршим суспільним християнським кладовищем у Римі. Вважається, що малюнок був створений близько ІІІ ст.

Цвинтар налічує приблизно півмільйона могил, а його площа становить 35 гектарів. Першовідкривач цього місця, археолог Джованні Баттіста де Россі, в 1854 році назвав його “маленьким Ватиканом”. Понад 250 схожих зображень Христа, хоч трохи новіших, були знайдено у цих катакомбах, що є доказомтого, що культ Ісуса-Доброго Пастиря був в той час дуже поширеним явищем.

Поклоніння волхвів

christ dzidzius kolo

Це зображення, розташоване на кришці саркофагу, що був знайдений в катакомбах в Римі, тепер зберігається у Ватиканському музеї.  На ньому — троє мудреців приносять дари новонародженому Ісусові. Датується кінцем ІІІ століття.

Христос між апостолами Петром і Павлом

christpeterpaul kolo

Зображення Христа, який сидить між Петром та Павлом, знаходиться в катакомбах Марцеліна та Петра у Римі. Саме там ми можемо побачити і багато інших зображень Ісуса.

Зображенна постало близько 300 року, адже, як говорять дослідники, саме тоді Христа почали уявляти з бородою. Крім того, саме цей малюнок є винятковим, адже, за словами історика Паула Занкера, на ньому “вперше представлено Христа у маєстаті, що пізніше стане основною традицією візантійського мистецтва”.

За мат. deon.pl

Новини від “Нашого вибору” в Телеграмі
підписатись