Дозвіл на перебування в Польщі

0

Дозвіл на перебування може бути виданий на визначений/обмежений або на невизначений/необмежений строк. На обмежений строк надається дозвіл на тимчасове перебування, натомість на необмежений строк – дозвіл на постійне перебування та дозвіл на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу.

Незалежно від того, про видання якого дозволу ви клопотатимете, слід подавати заяву про надання дозволу на перебування. Заяви мають відповідні назви: «заява про надання дозволу на тимчасове перебування» (польською мовою: wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy), «заява про надання дозволу на постійне перебування» (wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt stały) та «заява про надання дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу» (wniosek o udzielenie zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego EU).

Загальні засади подання заяви про надання дозволу на перебування в Польщі

Заяву про надання дозволу на перебування ви повинні подати особисто до воєводської адміністрації відповідно до місця вашого проживання (не реєстрації/прописки!). Якщо ви проживаєте у Варшаві, тобто в Мазовецькому воєводстві, відповідною для вас є Мазовецька воєводська адміністрація (Mazowiecki Urząd Wojewódzki), якщо ж мешкаєте в Любліні  – Люблінська воєводська адміністрація (Lubelski Urząd Wojewódzki). Посилання на адреси всіх воєводських адміністрацій із номерами телефонів можна знайти в пункті 8 цього розділу.

УВАГА! В деяких адміністраціях (у відповідних відділах у справах іноземців), наприклад  у Мазовецькій воєводській адміністрації, особисте подання заяви можливе тільки після попереднього телефонного запису на конкретний день і годину.

Особисте подання заяви важливе тому, що під час візиту в адміністрації ви зможете здати відбитки пальців, що необхідно для видання наступної карти перебування. Крім того, перевіряють оригінал вашого закордонного паспорта та оригінали інших документів, копії яких ви додаєте до заяви. Якщо ж ви не можете подати заяву особисто, то маєте право надіслати її поштою. Однак у такому разі воєвода (мається на увазі відповідний відділ воєводської адміністрації) надішле вам виклик, в якому буде вказано термін, коли особисто потрібно з’явитися до відділу в справах іноземців воєводської адміністрації, аби його працівники могли виконати вищезгадані процедури (зняти відбитки пальців, звірити копії документів з оригіналами).

УВАГА! Особисто з’явитися з метою подання заяви й документів або на виклик воєводи зобов’язані особи, починаючи від дітей 6-річного віку. Малолітні, які ще не досягли 18 років, мусять подавати заяву разом з одним із батьків/із призначеним судом опікуном або з обома батьками чи опікунами. У випадку малолітнього заяву підписують його батьки. Натомість самостійно зразок підпису під заявою, що стосується оформлення дозволу на перебування, ставить іноземець, котрий досягнув 13-річного віку.

Заяву в основному слід подавати в період легального перебування в Польщі, тобто в період терміну дії візі з урахуванням вказаної у ній допустимої кількості днів перебування. У пункті 3.1 розповідається про те, які можливості легалізації перебування передбачає польське законодавство в ситуації, коли ви прострочили вказану у візі допустиму кількість днів i ваше перебування на території Польщі стало неврегульованим.

Заява про надання дозволу на перебування має бути заповнена друкованими літерами польською мовою.

До кожної заяви слід додати:

  • 4 актуальні кольорові фотографії розміром 35×45 мм (так звана фотографія на закордонний паспорт),
  • ксерокопії міжнародного подорожнього документа, тобто паспорта громадянина України для виїзду за кордон (копіювати слід сторінку з персональними даними, а також усі сторінки, на яких є візи, штампи про проходження прикордонного контролю та інші відмітки).

Інші документи, які необхідно подати в рамках процедури розгляду справи  про надання дозволу на перебування, залежать від вказаної в заяві мети перебування. Про них розповідаємо в наступних пунктах цього розділу: пункт 3.1 (для тимчасового перебування), 4.2 (для постійного перебування) i 4.3 (для перебування довготермінового резидента Європейського Союзу).

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Документи, які ви подаєте в рамках процедури розгляду справи  про надання дозволу на перебування, мусять бути виконані польською мовою або перекладені на польську мову присяжним перекладачем, який отримав право на здійснення завірених перекладів у Польщі.

Кількість екземплярів заяви та кількість копій документів у різних воєводствах може бути різною. Тому перед поданням заяви перевірте у відповідній воєводській адміністрації або на її інтернет-сторінці, скільки екземплярів документів вимагатимуть від вас у рамках процедури розгляду вашої справи  про надання дозволу на перебування.

Подання заяви про надання дозволу на перебування в останній день терміну дії візи. Чи перебування надалі є легальним? Чи можна подорожувати?

Якщо ви подали заяву про надання дозволу на перебування в період вашого легального перебування в Польщі й ця заява не мала якихось формальних недоліків або якщо ці недоліки будуть вами виправлені в визначений воєводою строк, ваше перебування в країні й надалі буде визнаватися легальним упродовж усього часу тривання адміністративної процедури розгляду справи про надання дозволу на перебування[1]*. В такій ситуації працівник воєводської адміністрації поставить у вашому закордонному паспорті штамп із відповідною позначкою, який підтверджує подання заяви та свідчить про легальне перебування в Польщі. Якщо навіть за результатами розгляду справи ви не отримаєте дозволу на перебування, про яке клопотали, з дня отримання остаточного негативного (відмовного) рішення у вас буде ще 30 днів, аби виїхати з Польщі без будь-яких негативних наслідків, пов’язаних із неврегульованим перебуванням на території країни.

Отже, в період розгляду заяви ви можете залишатися в Польщі, навіть рекомендовано знаходитися на території країни, аби вчасно реагувати на ймовірні виклики чи запити, що надходитимуть від воєводи. Трапляється, що воєвода викликає іноземця для надання якихось пояснень або звертається до нього із запитом стосовно представлення додаткових документів.

У період розгляду вашої справи про надання дозволу на перебування ви можете виїхати у свою країну або в іншу, на в’їзд до якої не потребуєте візи. Але в такій ситуації повернення до Польщі буде можливе лише після отримання нового в’їзного документа, наприклад візи. Якщо в період розгляду вашої справи ви все-таки вирішите виїхати з Польщі, рекомендуємо встановити в Польщі «уповноваженого для вручення», тобто особу, яка в період вашого перебування за кордоном матиме повноваження на отримання кореспонденції, пов’язаної з розглядом вашої справи. Можете також установити уповноваженого, який буде представляти вас під час процедури розгляду справи про надання вам дозволу на перебування. Тоді цей уповноважений отримуватиме всі листи, які надсилатиме воєвода, та зможе на них відповідати. Але перш ніж визначати такого уповноваженого, слід упевнитися, що ця людина гідна довіри, оскільки наслідки ймовірних помилок матимуть вплив на вашу ситуацію.

Правила обчислення строків під час процедури розгляду справи про видання дозволу на перебування.

Строк – це період, який орган адміністрації визначає на здійснення тієї чи іншої дії, наприклад, доповнення/донесення недостатніх документів чи пред’явлення в органі адміністрації оригіналу паспорта. У справах, що стосуються легалізації перебування, найчастіше  згадуються 7-денний та 14-денний строки. Наприклад, матимете 7 днів на доповнення/донесення недостатніх документів, a 14 днів – на подачу апеляційної скарги на ймовірне негативне рішення воєводи. Строк обчислюється від наступного дня після дня отримання вами листа: виклику чи рішення. Пам’ятайте, що перебіг строку триває (обчислюється) також у суботи, неділі й неробочі (святкові) дні, тобто ви мусите рахувати кожен календарний день строку! Якщо останній день строку припадає на неробочий (святковий) день, то днем закінчення строку вважається перший робочий день. Неробочими (святковими) днями в Польщі законодавством визначені всі неділі й такі свята: Новий рік (1 січня), Богоявлення (6 січня), Великодній понеділок, Свято праці (1 травня), Національне свято конституції 3 травня 1791 року (3 травня), Свято пресвятої євхаристії, Успіння Пресвятої Богородиці (15 серпня), день Усіх Святих (1 листопада), Національне свято незалежності (11 листопада), Різдво Христове (25−26 грудня).

ПРИКЛАД. Припустимо, ви подали заяву про надання дозволу на тимчасове перебування, a 4 листопада отримали листа, в якому вас інформують про необхідність упродовж 7 днів донести фотографії, яких немає у вашому комплекті документів. Першим днем початку перебігу строку буде наступний день – 5 листопада. 7-денний строк спливає 11 листопада. Але 11 листопада – це установлений законом неробочий святковий день, тому строк (день його закінчення) підлягає продовженню до кінця дня 12 листопада. У зв’язку з цим відсутні фотографії ви можете доставити 12 листопада (до 23:59). Якщо цей день (12 листопада) припаде, наприклад, на суботу і адміністрація буде зачинена, ви можете надіслати фотографії поштою – рекомендованим листом або рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Невиконання цієї вимоги адміністрації у встановлений строк може мати дуже серйозні наслідки, наприклад вашу заяву можуть залишити без розгляду. Тому краще не чекати до останнього дня. Завдяки цьому уникнете зайвих переживань i зможете розраховувати на швидкий розгляд вашої справи!

[1]* Формальні недоліки не дають можливості органові адміністрації розпочати процедуру розгляду справи й виникають, наприклад, коли до заяви не додано фотографії або якщо ви особисто не з’явитеся  в органі адміністрації у визначений викликом термін для зняття відбитків пальців.

Евеліна Вегнер

Share.