ПоПит: Популярні питання у Консультаційному пункті для мігрантів в Українському домі у Варшаві

0

При Українському домі у Варшаві працює консультаційний пункт для мігрантів. Проаналізувавши його роботу за останній місяць, представляємо вашій увазі п’ять питань та відповідей, з якими найчастіше зверталися до нас наші відвідувачі.

Як правильно рахувати використані дні в рамках безвізового режиму?

Перебування в рамках безвізового режиму вважається короткотерміновим і становить максимально 90 днів на кожні 180 днів. На практиці це виглядає так:  коли прикордонні служби здійснюють контроль ліміту використаних днів у рамках безвізового режиму, вони підраховують ваші дні перебування в Шенгенській зоні за період останніх 180 днів від дня здійснення контролю. Якщо між поїздками до країн Шенгену у вас була перерва 90 днів, то 180 днів відраховувати не потрібно – після такої перерви ви знову маєте право на перебування в шенгенській зоні протягом 90 днів.

Потрібно пам’ятати. Під час підрахунку попередніх днів короткотермінового перебування враховуються всі дні перебування на підставі візи С; візи D і карти перебування, якщо ви перебували в іншій країні Шенгенської зони, ніж та, де видано документи; також на підставі печатки, коли процедура легалізації перебування триває. При підрахунку не враховуються дні перебування на підставі довготермінових віз D та карт перебування в країні видання документів.

Чи можна без необхідності виїзду залишитися в Польщі в рамках безвізового режиму, маючи біометричний паспорт після закінчення польської візи типу D?

Так. Якщо вашою підставою на в’їзд до Польщі була польська національна віза типу D чи польська карта перебування (тобто один із дозволів на довготермінове перебування) і одночасно ви маєте біометричний паспорт, то після закінчення довготермінового перебування можна продовжити своє перебування в Польщі без необхідності виїзду як короткотермінове перебування в рамках безвізового режиму за умови, що ви ще не використали дозволеного ліміту днів.

Чи можна подорожувати, якщо триває процедура легалізації перебування і є печатка в паспорті?

Згідно зі статтею 108 Закону «Про іноземців» від 12 грудня 2013 року, перебування іноземця на території Польщі вважається законним із дня подання заяви на отримання дозволу на перебування. Підтвердженням складання повного комплекту документів є печатка, яка ставиться до проїзного документа (паспорта).

Якщо після подання документів у вас є ще дійсна віза чи карта перебування або  біометричний паспорт і невикористані дні, ви можете подорожувати. В момент, коли у вас закінчилися вище перераховані підстави для перетину кордонів Шенгенської зони, що у зв’язку із затримками в процедурі розгляду заяв є типовим явищем, ваше перебування в країні, в якій ви подали заяву, є легальним. Якщо вам потрібно повернутися до країни вашого походження до закінчення процедури легалізації перебування, печатка дає вам таке право. Однак вона не дає права на перетин кордону Шенгенської зони, тобто на поновний в’їзд та подорожування в межах Шенгенської зони. Для цього потрібно буде отримати національну візу типу D.

Чи можна, поки триває процедура легалізації перебування, змінити роботодавця та місце роботи?

Так. Поки триває процедура легалізації перебування, ви маєте право змінити ціль перебування, що у зв’язку із довгим періодом розгляду справ є цілком можливим. Якщо вашою ціллю перебування в Польщі є робота, але ви хочете змінити роботодавця, поки   продовжується процес легалізації перебування, тобто ще не отримали остаточного рішення, – ви можете це зробити. Необхідно написати заяву про зміну роботодавця, зібрати всі необхідні документи від нового роботодавця й передати їх до відповідного воєводського управління.

Увага! Змінити ціль перебування або роботодавця можна лише до визначеного терміну прийняття рішення (decyzji). Після прийняття рішення і якщо воно позитивне, потрібно складати нову заяву.

Чи можна змінити роботодавця, не змінюючи карту перебування?

У рішенні про надання дозволу на тимчасове перебування й роботу прописуються також дані роботодавця, зазначаються посада, на якій буде працювати іноземець, обсяг робочого часу та мінімальний розмір заробітної плати за цей робочий час. Якщо іноземець звільнений від обов’язку мати дозвіл на роботу, дані роботодавця в рішенні не прописуються.

У випадку, якщо ви не звільнені від обов’язку мати дозвіл на роботу й у вашому рішенні вказані дані роботодавця та описані умови роботи, при зміні роботодавця потрібно скласти нову заяву на видання нового дозволу на тимчасове перебування й роботу.

Потрібно пам’ятати. При втраті роботи чи зміні роботодавця власник дозволу на тимчасове перебування й роботу має обов’язок протягом 15 робочих днів повідомити відповідне воєводське управління (тобто те, яке видало дозвіл) про факт втрати роботи чи звільнення та протягом 30 днів від дня втрати роботи подати нову заяву на видання нового дозволу. Недотримання цього обов’язку може негативно вплинути на отримання наступних дозволів.

Іванна КИЛЮШИК

Share.