Що чекає українців у разі змін у законодавстві про іноземців?

0

Плануючи життя, займаючись повсякденними справами, українці, що знаходяться в Польщі, і ті, хто тільки збирається переїхати, навіть не підозрюють про несподівані сюрпризи,  які можуть чекати на них уже в 2017 році.

Йдеться про  законопроект, згідно з яким планується внести зміни до Закону «Про іноземців» та інші нормативні акти (Projekt ustawy o zmianie ustawy o cudzoziemcach oraz niektórych innych ustaw” від 31.08.2016 року). Відповідно, ці зміни, за умови їх прийняття, будуть мати безпосередній вплив на можливість отримання дозволів на перебування, працю або  навчання в Польщі для деяких категорій громадян. Законопроект зараз знаходиться на етапі ознайомлення з ним представників громадських організацій, воєводських управлінь та винесення зауважень з боку вищезазначених установ.

Основні аспекти, які можуть зазнати змін

–  До формуляра запрошень планується додати інформацію, що запрошення не є документом, котрий дає право працювати на території Польщі, та графу для письмового підтвердження запрошуючою стороною (під загрозою карної відповідальності), що інформація, яку вона зазначає в запрошенні, відповідає дійсності. Голова управління у справах іноземців може отримати право нарівні з воєводою розглядати звернення іноземця щодо отримання дозволу на тимчасове перебування у випадку, якщо дані іноземця знаходяться в Шенгенській інформаційній системі і йому заборонено в’їзд. Звернення іноземця має бути обґрунтовано гуманітарними причинами або виникає з міжнародних зобов’язань.  Шеф управління у справах іноземців разом із Головним комендантом поліції отримають право на розгляд такого звернення і в разі видання дозволу на постійне перебування будуть зобов’язані поінформувати про це країну, яка внесла іноземця до Шенгенської інформаційної системи.

  • Може бути введено ще одну підставу для видання дозволу на тимчасове перебування та роботу – якщо метою перебування іноземця на території Польщі є праця, а професійні кваліфікації іноземця потрібні для цієї держави. Перелік таких кваліфікацій буде встановлюватися розпорядженнями відповідних міністерств, беручи до уваги потреби, які існують на польському ринку праці.
  • Планується висвітлення чіткого формулювання в одній зі статей, відповідно до якого іноземці, які протягом 3 років перед поданням заяви на дозвіл на тимчасове проживання і працю скінчили навчальний заклад на території Польщі, ЄС або Швейцарської Конфедерації, або є докторантами на території Польщі, або останні 3 роки перебували на території Польщі легально й безперервно, звільняються від обов’язку подавати інформацію від старости для отримання дозволу на тимчасове перебування й працю.
  • Для того щоб висококваліфіковані фахівці мали право на отримання дозволу на тимчасове перебування з метою виконання праці в професії, що вимагає високих кваліфікацій, планується встановити вимогу щодо місячної або річної заробітної платні, яка зазначається в їхньому договорі з роботодавцем. Розмір має бути не менше 150% від мінімальної заробітної платні, яка встановлена в попередньому році.
  • Планується ввести новий вид дозволу на тимчасове перебування з метою виконання праці в рамках переміщення всередині підприємства. Цей дозвіл стосуватиметься керівників та спеціалістів, а в ситуації стажування особи обов’язковою буде наявність диплому про вищу освіту за умови, що їхні кваліфікації визнані й вони попередньо пропрацювали на цьому підприємстві 12 місяців  (або 6 місяців у випадках проходження стажування).

При цьому встановлюються вимоги щодо обов’язкових положень, котрі мають міститись у  договорі, на підставі якого працівник виконуватиме роботу. А саме: обов’язково має бути вказано місце реєстрації роботодавця, час, на який працівник буде переміщений, посада працівника й заробітна платня. У разі проходження стажу обов’язково потрібно зазначити план та період стажування. Також буде регулюватися мінімальний розмір заробітної платні таких працівників.

Вищезазначені нововведення обумовлені потребою мобільності працівників і приведенням польського законодавства у відповідність до норм права ЄС.

  • Планується відмінити вимогу щодо наявності джерела стабільного й регулярного доходу для випускників польських вищих навчальних закладів. Нагадаємо, що випускники польських вишів можуть отримати дозвіл на тимчасове перебування на території Польщі з метою пошуку праці. До відповідної статті планується додати уточнення, що такий дозвіл може бути виданий лише на рік і лише один раз.
  • Розділ «Дозвіл на тимчасове перебування у зв’язку з навчанням» теж може зазнати певних змін: пропонується встановити, що щомісячні фінансові засоби іноземця, якими він диспонує на території Польщі, мають бути вищими, ніж мінімальна квота, передбачена у якості прибутку для можливості нарахування соціальних виплат.
  • Розділ «Дозвіл на тимчасове перебування для членів родин громадян Республіки Польща та іноземців» планується доповнити статтею, яка передбачає можливість отримання дозволу на тимчасове перебування нащадками (дітьми та внуками, яким ще не виповнився 21 рік) громадян Польщі або членів їхнього подружжя за умови, що діти та внуки знаходяться на їхньому утриманні. Також право на отримання тимчасового дозволу на перебування передбачається для батьків громадянина Польщі або членів їхнього подружжя за умови, що батьки знаходяться на їхньому утриманні.
  • Розділ «Дозвіл на постійне перебування та дозвіл на перебування довготермінового резидента ЄС» планується доповнити ще однією підставою для надання дозволу на постійне проживання.
  • А саме: якщо безпосередньо перед поданням заяви особа перебувала на території Польщі 4 роки на підставі дозволу на тимчасове перебування, має джерело стабільного й регулярного доходу, якого вистачає на утримання себе та членів родини, що знаходяться на утриманні в цієї особи.

Крім того, в цьому розділі планується введення статті, якою встановлюється вимога для всіх (за виключенням власників Карти поляка), хто подає заяву на дозвіл на постійне перебування або дозвіл на перебування довготермінового резидента, мати документ, що підтверджує знання польської мови. Це може бути або сертифікат на рівні В1, виданий уповноваженими на це інституціями, або свідоцтво закінчення школи в Польщі, або вищого навчального закладу в Польщі з викладанням польською мовою. Також це може бути свідоцтво закінчення школи за кордоном, або іншого навчального закладу, що відповідає рівню школи, за умови якщо навчання велося польською мовою.

Від обов’язку подавати відповідні сертифікати і свідоцтва звільняються неповнолітні діти, що були народжені на території Польщі, та ті, кому на момент подання ще не виповнилося 16 років.

  • Планується чітке визначення процедури отримання карти перебування дітей, які не досягли 13 років. Такі карти перебування можуть бути отриманні законними представниками чи опікунами дітей.
  • Визначається 30-денний строк на виїзд із території Польщі для осіб, які отримали рішення про припинення процедури у справі продовження шенгенської або національної візи, або надання дозволу на тимчасове перебування, або дозволу на постійне перебування чи дозволу на перебування довготермінового резидента ЄС, або відкликання вищезазначених дозволів.
  • Планується внести зміни щодо регулювання ситуації, коли іноземець отримав остаточне рішення про зобов’язання до повернення у свою країну, але одружився  з громадянином/громадянкою Польщі чи іноземцем/іноземкою, що перебуває в Польщі на підставі дозволу на постійне перебування чи дозволу на перебування  довготермінового резидента ЄС. У цій ситуації рішення, яке зобов’язує повернутися, буде відхилено за умови, якщо воно не почало виконуватися.

к.ю.н. Алла МАЄВСЬКА

Share.