Аболіція – це тільки початок

0

У січні минуло два роки від початку аболіції для мігрантів з неврегульованим статусом. Особам, які відповідали її умовам, Управління у справах іноземців видало дозволи на леґальне перебування на території Польщі на два роки. Саме у 2014-му минає цей дворічний термін. Відповідно люди, які скористалися аболіцією–2012, повинні оформити своє перебування в Польщі й подати чергові документи на легалізацію свого перебування в Польщі. Важливо це зробити до кінця квітня, оскільки від 1 травня включно процедура ускладнюється.

Не всі мігранти це усвідомлюють, але вони можуть знову потрапити в пастку нелегального перебування на території Польщі. Як цього уникнути?

Спершу кожен повинен перевірити, до якого часу дійсний його/її дозвіл на проживання (карта перебування), виданий в аболіції 2012 року. Найкраще не чекати останнього моменту, і за 45 днів до закінчення дії карти подати заявку на новий документ. Наприклад, якщо цей термін закінчується 15 квітня, то до 25 лютого треба подати відповідні документи (названі нижче).

Для учасників аболіції, ще раз підкреслимо, важливо зробити це до кінця квітня, бо 1 травня 2014 року в Польщі набирає чинності новий закон про іноземців – подані після 1 травня документи будуть розглядатися за новими, складнішими правилами. Так, згідно з нововведеннями, дозвіл на роботу робитиме сам мігрант, також зросте вартість виготовлення цього документу.

Документи прийматимуть установи, де складали  заявки на аболіцію 2012 року.

Отже, документи, які треба подати, щоб отримати дозвіл на перебування у Польщі:

– 4 заповнені заяви про дозвіл на тимчасове проживання в Польщі; бланки повинні бути заповнені великим польськими буквами (Wniosek o udzielenie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony);

– 4 непошкоджені кольорові фотографії розміром 35х45 мм, зроблені протягом останніх 6 місяців; фотографії повинні бути прикріплені до заявки;

– дійсний проїзний документ, 3 копії і ориґінал, а також копія карти перебування (ważny dokument podróży dla cudzoziemca);

– згода людей, що мають батьківські права на дитину – малолітнього іноземця, якщо дозвіл отримується для дитини (zgoda osób, które sprawują władzę rodzicielską nad małoletnim cudzoziemcem, ubiegającym się o udzielenie zezwolenia);

– підтвердження тимчасової прописки (potwierdzenie zameldowania czasowego);

– документ, який стверджує право користуватися житлом (tytuł prawny do lokalu) із вказаною вартістю проживання.

Додатково, у випадку працевлаштування, треба подати:

– дозвіл на працевлаштування (zezwolenie na pracę);

– дійсний трудовий договір/договір на виконання робіт /договір підряду (obecnie obowiązującą umowę o pracę / umowę zlecenia, umowę o dzieło);

– податкову декларацію PІT-37 або PIT 40 за минулий рік, якщо він був поданий у податкове управління (urząd skarbowy);

– довідку про виконання іноземцем податкових зобов’язань перед Державною скарбницею, яку видає відповідне податкове управління (zaświadczenie o wywiązywaniu się cudzoziemca z zobowiązań podatkowych wobec Skarbu Państwa wydane przez właściwy urząd skarbowy);

– страховий поліс або підтвердження того, що страхувальник покриває витрати на лікування на території РП (dokumenty potwierdzające posiadanie ubezpieczenia zdrowotnego lub potwierdzenie pokrycia przez ubezpieczyciela kosztów leczenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej).

За консультаціями щодо подачі документів можна звертатися, зокрема, до варшавського Фонду розвитку «Понад кордонами» (пол. :Fundacja Rozwoju Oprócz Granic – FROG), адреса: вул. Maзовецька 12/24, тел: +48 22 403 78 72, +48 517 459 418, [email protected] .

Павло ЛОЗА

Фото автора статті. Ксенія Нарановіч, Голова фонду розвитку «Окрім кордонів»

Share.