Тимчасовий дозвіл на перебування на підставі навчання: як отримати і що дає?

0

Якщо Ви вчитеся в Польщі, то маєте право подати документи на дозвіл на тимчасове перебування. У переважній більшості випадків він видається до кінця академічного року.

Якщо Ви учасник програми, терміни якої не збігається зі стандартною семестральной схемою навчання, то Ваш дозвіл на перебування буде обмежений її термінами. Дозвіл на перебування менш ніж на 3 місяці не видається.

Що дає дозвіл на перебування?

Важливим достоїнством тимчасового перебування є те, що для його отримання не треба виїжджати з Польщі. З ним можна легально перебувати в Польщі протягом усього терміну його дії. Він дозволяє подорожувати по зоні Шенген 90 днів протягом півріччя.

Головною перевагою для студента є те, що з тимчасовим дозволом на перебування можна працювати без дозволу на роботу. Однак важливо знати, що польська адміністрація видає студентські дозволи на перебування тільки студентам та аспірантам денної форми навчання вищих навчальних закладів, що знаходяться в списку Міністерства Науки і Вищої Освіти. У цьому списку знаходяться провідні вузи країни (Варшавський університет, Ягеллонський університет, Варшавська Політехніка т.д.) і Польська Академія Наук. У цьому випадку Ваш дозвіл на тимчасове перебування буде видано на підставі статті 53 § 1 п.16 Закону про іноземців.

Студенти вузів, яких немає в зазначеному вище списку, студенти заочної форми навчання, учасники інших освітніх програм також мають право отримати дозвіл на перебування. Однак виданий він буде на підставі інших статей Закону про іноземців, а значить, не дає привілеї працювати без дозволу.

Які документи необхідні для отримання дозволу на перебування?

– 4 заповнені польською мовою анкети. Ви можете заповнити одну і зробити три ксерокопії, однак підписи на всіх чотирьох повинні бути оригінальними.

– 3 ксерокопії паспорта, включаючи сторінки з особистими даними, візами, будь-якими оцінками. Чисті розвороти ксерокопіювати немає необхідності.

– 4 фотографії х4 3.5, 5 анфас. Обличчя має займати 70-80% фотографії

– прописка в гуртожитку або зйомній квартирі.

– договір найму житла або договір з гуртожитком.

– довідка з місця навчання на бланку встановленого зразка. У довідці має бути зазначено строк і форма навчання, спеціальність, платите ви за навчання, чи отримуєте стипендію.

– студент денної форми навчання повинен надати документ, що підтверджує наявність коштів для проживання в Польщі. Таким документом може бути підтвердження стану рахунку в банку з розрахунку 800 злотих на кожен місяць навчання. Рахунок може бути в будь-якому банку, у тому числі закордонному, в польських злотих або інший конвертованій валюті.

– крім коштів до проживання, необхідно надати підтвердження того, що у Вас є кошти на повернення в країну постійного проживания. Як правило, для громадян країн, що межують з Польщею (Україна, Білорусь, Росія), ця сума становить 200 зл, для європейських країн, що не межують (Вірменія, Грузія і т.д.) -. 500 зл, Для держав з інших континентів (США , Нігерія, Китай і т.д.) – 2500 зл. Замість зазначеної суми, можна надати придбаний зворотний квиток.

– Якщо Ваше навчання платне, необхідно також принести довідку про вартість навчання, а також підтвердження оплати, якщо Ви вже її внесли. Якщо Ви ще не оплатили навчання, то кошти для його оплати повинні бути на Вашому рахунку.

– Якщо Ви отримуєте стипендію, то необхідно надати документ, що підтверджує присудження Вам стипендії та інформацію про її розмір та строк, на який вона виділена. Якщо стипендія не покриває необхідних коштів (див. вище), то в цьому випадку Вам також необхідно буде надати довідку з банку з необхідною різницею коштів.

– Страховий поліс, що покриває перебування в лікарні.

– Підтвердження оплати за процедуру (340 зл).

Всі документи повинні бути складені польською мовою або переведені у нотаріального перекладача у Польщі. Нотаріальний переклад, зроблений за кордоном, не буде прийнятий.

Хід процедури

Подати документи на дозвіл необхідно мінімум за 45 днів до закінчення терміну дії візи. У тому випадку, якщо Ви подали документи у встановлений строк, а процедура затягнулася, то у Вас є право отримати спеціальний штамп у паспорт, який буде підтверджувати легальність Вашого перебування в Польщі, поки по Вашій справі не буде прийнято рішення. Цей штамп не дозволяє подорожувати по зоні Шенген. У разі необхідності Ви зможете з ним виїхати з Польщі до своєї країни, проте, щоб повернутися, Вам буде необхідно відкрити нову візу.

Під час подачі документів Вашій справі буде привласнений номер і встановлений термін прийняття рішення. Якщо для видачі Вам дозволу на проживання знадобляться додаткові документи або буде бракувати будь-якого з перерахованих Вище документів, адміністрація проінформує Вас про це в письмовій формі і встановить терміни, в які Ви повинні надати документи. Всі листи Ви повинні отримати особисто.

Якщо рішення (Dezycja o zamieszkanie na czas oznaczony) позитивне, то в ньому буде зазначено на який термін його видано і на підставі якої статті Закону про іноземців. Далі Вам необхідно буде оплатити виготовлення пластикової картки (karta pobytu) – документа, з яким Ви будете в’їжджати і виїжджати з Польщі, а також пред’являти в Польщі для посвідчення вашої особи. У зазначений термін після пред’явлення підтвердження оплати – 50 зл. і актуальної прописки, якщо термін дії попередньої вже закінчився, Вам буде видана картка.

Якщо у Вашій справі було прийнято негативне рішення, з яким Ви не згодні, то Ви маєте право протягом 14 днів подати апеляцію.

Ксенія Хатальськая

Share.