Новий закон про іноземців

0

Президент Польщі Броніслав Коморовський 27 грудня 2013 року підписав новий закон про іноземців, який набирає чинності 1 травня 2014 року. У статті нижче ми розглянемо найважливіші положення нового закону, зокрема, найбільші нововведення.

Одна з найбільш очікуваних змін – це можливість подавати заяву на дозвіл на проживання аж до останнього дня дії візи чи попереднього дозволу на проживання. Дотепер заяву про продовження перебування в Польщі треба було подати щонайменше за 45 днів до закінчення попереднього дозвільного документу – тепер же це можна зробити фактично будь-коли, лише тільки перед закінченням терміну дії попереднього дозволу.

Отже, іноземець, який має намір продовжити термін свого перебування в Польщі на підставі шенгенської чи національної візи, повинен подати заяву про її продовження до воєводи за місцем проживання, але не пізніше, ніж в останній день дії візи. Національну візу можна продовжити одноразово, причому термін дії продовженої візи не буде перевищувати терміну дії в початковій візі.

Якщо ж ідеться про дозвіл на тимчасове перебування (так звана карта перебування), то зміни стосуються, перш за все, максимального терміну дії цього документа. Нині карта видається на строк найбільше до 2 років, а від 1 травня 2014 року її можна буде отримати навіть на 3 роки.

Змін зазнає також процедура подачі самої заяви про продовження перебування. Від травня заяву потрібно буде подавати особисто: тоді ж треба буде здати відбитки пальців, що виключає можливість вирішення справи через уповноважену особу. Натомість, тепер не треба буде показувати умову про оренду помешкання – достатньо буде тільки вказати, що іноземець має місце проживання. Хоча, як буде ця норма реалізовуватися на практиці, – стане відомо пізніше.

Без сумніву, однією з найбільш важливих змін буде видача дозволу на працевлаштування і дозволу на проживання в одному документі. Досі, щоб отримати можливість приїхати і працювати в Польщі, як правило, треба було отримувати ці два різні дозволи.

Заяву видати дозвіл на проживання розглядав воєвода, котрий, як перша інстанція, займався справою легалізації перебування, натомість дозвіл на працевлаштування видавало Міністерство праці і соціальної політики. Після 1 травня 2014 року обидві справи розглядатиме воєвода: саме він повинен буде вирішити, чи іноземець матиме можливість одержати працю, на яку претендує, перевірятиме, чи запропонована платня не суперечить польському законодавству і ринковим умовам. Так буде зручніше: іноземець у рамках однієї процедури зможе отримати дозвіл на перебування і працевлаштування. Нині, дозвіл на працевлаштування може отримати лише працедавець, котрий хоче влаштувати на роботу в Польщі іноземця (така можливість і надалі залишиться), однак нова об’єднана процедура дозволить уникнути ситуації, коли людина має дійсний дозвіл на працевлаштування, але дозвіл на перебування в неї закінчився.

Більше того, згідно з новими законами, іноземець зможе протягом одного місяця не мати роботи, не втративши виданого перед цим дозволу на працевлаштування і перебування. Однак, він зобов’язаний протягом 15 днів від того часу, як втратив роботу, повідомити про це воєводу відповідно до місця проживання

Новий закон передбачає низку спрощень для студентів і випускників польських навчальних закладів. Студент, котрий приїжджає до Польщі для навчання на денній формі у закладах I, II, III ступенів, а також для участі у підготовчих курсів у цих закладах, отримає перший дозвіл на перебування терміном на 15 місяців. Якщо навчання, яке є підставою отримати дозвіл на перебування, передбачає перебування іноземця на території РП терміном коротшим ніж рік, перший дозвіл буде наданий на термін навчального року (навчання)  і продовжений на три місяці. Аналогічно до цього, дозвіл на перебування у зв’язку з навчанням на підготовчих курсах до вступу у виш видаватиметься на термін тривання курсу плюс три місяці. Натомість іноземці, які продовжуватимуть навчання наступного року, отримують дозвіл на тимчасове перебування терміном до 3 років, а не, як досі, – на рік. Якщо ж студент вже буде мати дозвіл на перебування у зв’язку з тим, що має дозвіл на працю, він не зможе претендувати на дозвіл на перебування на підставі навчання.  Закон передбачає також надання дозволу на тимчасове перебування з огляду на «інші обставини». Цією можливістю можуть скористатись, зокрема, випускники польських вишів, які шукатимуть роботу на території Республіки Польща. Вони повинні мати кошти на перебування, медичне страхування, а також мати місце проживання. Дозвіл на тимчасове перебування, з огляду на вище названі «інші обставини», надається на 1 рік.

Більше того, у новому законі змінено визначення «примусова депортація з країни» на «зобов’язання повернення». Згідно з ним, небажаний іноземець повинен залишити територію Польщі протягом 14 днів. У таких випадках заборона в’їзду до Польщі буде тривати від 6 місяців до 5 років.

Вочевидь, новий закон про іноземців буде предметом багатьох громадських дискусій. Управління до справ іноземців вже оголосило широкомасштабну інформаційну кампанію «Польща. Я тут живу», яка повинна допомогти поширити інформацію про нові закони до якомога ширшого кола зацікавлених.

Івона ТРОХІМЧИК-САВЧУК

Share.